Monday, August 15, 2011

Recenzie-Multumesc pentru amintiri de Cecelia Ahern

Aseara am terminat de citit cartea Multumesc pentru amintiri de Cecelia Ahern,o carte superba care ma captiva de la primul capitol,pot spune ca am citit-o obsesiv si ma impresionat povestea,am mai auzit de deja-vu-uri avute la transplanturi dar niciodata la transfuzi.Este a doua carte pe care am citit-o de la Cecilia si imi plac foarte mult povestile abordate,prima a fost P.S. Te iubesc,o poveste minunata care o sa o descriu cu alta ocazie.
Povestea o urmareste pe Joyce care in urma unei caderi pe scari isi va pierde copilul inca nenascut.Cand se trezeste la spital isi da seama de pierdere dar se abtine sa nu planga,consolat doar de tatal ei.
Intoarsa in casa copilariei ei,singura,indurerata din cauza pierderii copilului dar si din cauza divortului asta nu fiind singura rasturnare de situatie in viata ei.Joyce nu mai este aceeasi persoana-acum mananca carne,vorbeste fluent italiana,are o cunostinta vasta a arhitecturi si artei Europene si mai inspaimantator detine amintirile altcuiva.
Singurele informatii pe care le stie si ii sunt folositoare sunt ca in urma cu o luna,aratosul Justin Hitchcock,un lector universitar ce preda Arta si Arhitectura Europeana la Colegiul Trinity,a donat sangele pe care ea la primit la urgente cand a ajuns.
De-a lungul timpului se vor ciocni intr-un salon de coafura,el o va vedea la televizor,apoi in autobuz,ea il va vedea la balet.Cu fiecare ocazie ratata ei simt aceea conexiune inexplicabila,un fel de dragoste la prima vedere.
Desi toti ne-am astepta ca subiectul central al romanului sa fie dragostea intre cei doi si legatura lor,nu este chiar subiectul central.Subiectul pe care se pune accent este de fapt legatura lui Joyce cu tatal ei.Nu doar pentru ca cei doi sunt impreuna mai mereu in roman,ci pentru ca relatia lor este sensibila,amuzanta,autentica,mult mai interesanta ca legatura dintre Joyce si Justin.
Si eu m-am asteptat ca in carte relatia celor doi sa fie in prim plan si sa descrie inca o data o poveste de dragoste cum numai in carti poti intalni.
Cartea mi-a placut,o carte usor de citit,m-am distrat copios alaturi ce cuplul tata-fiica,o carte care se savureaza foarte bine intr-o zi nu prea calda de vara.O poveste in care se pune mai mare accent pe dragostea parinteasca decat pe dragostea dintre doi oameni care aparent s-au indragostit.
Vi-o recomand cu multa dragoste si sper ca odata citita sa imi impartasiti si mie parerea voastra cum vi sa parut cartea.
Citate ce mi-au atins un nerv senzitiv:

  • We all get lost once in a while, sometimes by choice, sometimes due to forces beyond our control. When we learn what it is our soul needs to learn, the path presents itself. Sometimes we see the way out but wander further and deeper despite ourselves; the fear, the anger or the sadness preventing us returning. Sometimes we prefer to be lost and wandering, sometimes it's easier. Sometimes we find our own way out. But regardless, always, we are found.
  • "sometimes we need all the glue we can get, just to hold ourselves together
  • Stop and take your time to notice things and make those things you notice matter.
  • To new beginnings. To the pursuit of...somethingness.
  • I'm never overwhelmed or under it either; just nicely whelmed. I'm OK. Nothing spectacular but sometimes special. I look in the mirror and see this medium average person. A little tired, a little sad, but not falling apart.
  • What was that thing that could make two people promise one another to spend every day of the rest of their lives together? Ah,I found it. It was a thing called love. A small simple word.
  • A veil hangs between the two opposites, a mere slip of a thing that is transparent to warn us or comfort us. You hate now but look through this veil and see the possibility of love; you're sad now but look through to the other side and see happiness. Absolute composure to a complete mess - it happens so quickly, all in the blink of an eye.
  • Close your eyes and stare into the dark.
Iertati-mi indrazneala de a pune citatele preferate in engleza dar am uitat sa imi notez citatele in carnetel asa ca am rascolit google-ul sa gasesc citatele preferate.
Cartea o veti gasi AICI

4 comments:

  1. Nu am citit până acum nimic de Cecelia Ahern, dar am auzit multe laude la adresa cărţilor sale:). Trebuie să o incerc şi eu!:D

    P.S.: Îmi place recenzia. Mult:).

    Dee

    ReplyDelete
  2. Este super cartea, eu din pacate nu am terminat-o. Poate in curand. Tu esti bine? Pupici.

    ReplyDelete
  3. frumoasa carte imi place despre ce e dar nu cred ca o vopi cumpara :(

    ReplyDelete
  4. Cartea e tot in acelasi stadiu. Am ajuns atunci cand se intalnesc la salonul de coafura. Primele pagini mi-au atras atunci atentia. In engleza am citit eu, dar dureaza mai mult din aceasta cauza.

    ReplyDelete

Un gand,o idee...