Tuesday, August 9, 2011

Recenzie Veronika se hotaraste sa moara de Paulo Coelho

O carte superba scrisa de un mare scriitor-Paulo Coelho- pe care il admir nespus de mult si ii devorez scrierile.Astazi am terminat de citit cartea Veronika se hotaraste sa moara,o carte cu un subiect care ma marcat putin spus,un subiect care ma facut sa imi analizez viata si ceea ce se petrece in ea si care ma facut sa vad ca viata de nebun nu este asa de nebuna precum cred toti.O carte frumoasa in care dragostea si libertatea de gandire te pot salva din ghearele nemiloasei mortii.
Cine s-ar gandi ca motivul pentru care uni s-ar sinucide e motivul Veronikai de a trai,de a se elibera de povara societatii,o societate prea incuiata sa inteleaga ca ei sunt ciudati pentru ca toti sunt la fel,nu un om diferit e cel ciudat.
Personajul principal este Veronika,o fata de douazeci si patru de ani,care din cauza societatii si a diferentelor ei fata de aceasta se hotaraste sa moara.Incercarea ei de sinucidere esueaza si ajunge la un renumit spital psihiatric numit Villete.Acolo i se va spune dupa ce va iesi din coma ca nu mai are de  trait decat 5-6 zile deoarece supradoza pe care a luat-o i-a afectat iremediabil inima.In saptamana ce urmeaza aflam ceea ce va face Veronika sa isi petreaca ultimele ei zile din viata.Incepe prin a vedea ca viata mai are multe sa ii ofere si o face sa nu isi mai doreasca sa
moara,continua sa isi elibereze de sub asuprire vechea ei dorinta care a fost inabusita,sa cante la pian si cunoaste dragostea,ceea ce o va face sa isi doreasca cu ardoare sa traiasca si sa se bucure de iubire si de barbatul iubit in ultimele clipe din viata.
Insa adevarul va voi lasa sa-l descoperiti singuri ca si sfarsitul cartii,care dupa parerea mea a fost mult prea brusc si abrupt,insa povestea in sine a scos la iveal un mare adevar,acela ca nebun nu este acela care sta intr-un spital psihiatric sau cel care e tratat pentru aceasta cauza,nebunia este in fiecare din noi,iar daca o lasam sa iasa la iveala o sa ne simtim liberi si plini de viata,nu vom mai avea frica de necunoscut pentru ca nebuni fac nebunii.Din carte aflam,pe mine una ma surprins,ca si Paulo Coelho a fost internat de trei ori intr-un spital de psihiatrie,ceea ce e de necrezut,dar oricui i se poate intampla,fie el scriitor sau om simplu tot om este.
Cartea nu "detine"foarte multe personaje,iar acestea sunt:
Veronika:o tanara sinucigasa care isi va gasi pacea cu ea insasi intr-n spital de nebuni.
Dr Igor:directorul clinicii unde va fi internata Veronika,nu intodeauna este pe deplin multumit de tehnicile folosite pe pacienti,dar nu face nimic in privinta asta,in plus lucreaza la o teza privind Principiul Amar testand si fiindu-i cobai Veronika fara stirea acestuia.
Zedka-prima persoana care vorbeste cu Veronika si ii spune o poveste minunata ceea ce o face sa inteleaga sensul adevarat a ceea ce inseamna sa fi nebun.
Mari-o discipola a unui grup de oameni bogati numita Fratia care o invata pe Veronika sa descopere frumusetea lucrurilor simple.
Eduard-un schizofrenic care in final va deveni motivul pentru care Veronika da uitarii dorinta sinuciderii si umple acel gol cu dragoste si pace.
S-a realizat si o adaptare a filmului in 2009 Veronika Decides to Die,sincer filmul inca nu l-am vazut,dar il voi viziona zilele astea si imi voi spune si parerea cu privire la el,sper doar sa nu raman dezamagita.

Citate ce mi-au ramas in suflet si care m-au pus pe ganduri:

  • Fii ca un izvor care se revarsă, iar nu ca un bazin plin mereu de aceeaşi apă.
  • Ce este adevăratul Eu? E ceea ce eşti dumneata, nu ceea ce fac ceilalţi din dumneata.
  • În afara unor cazuri patologice grave, oamenii înnebunesc atunci când vor să scape de rutină.
  • Fiinţa umană îşi permite luxul de a înnebuni doar când are condiţii favorabile.
  • Nimic din lumea asta nu e rodul intamplarii.
  • Nu exista nici timp, nici spatiu, ci doar o combinatie intre ele.
  • Adevarata dragoste se schimba cu trecerea timpului, creaste si descopera noi moduri de  a se exprima.
  • Oamenii cu cat pot fi mai fericiti, cu atat raman mai nefericiti.
  • Doua dintre cele mai grele incercari de pe drumul spiritual: rabdarea de a astepta momentul prielnic si curajul de a nu te lasa deceptionat de ceea ce-ti iese in cale.
  • Ramaneti nebuni, dar comportati-va ca persoane normale. Riscati sa fiti diferiti, dar invatati sa o faceti fara sa atrageti atentia.
  • Cine are dreptate este si cel mai puternic. In cazul acesta, paradoxal, lasii sunt cei curajosi si ei izbutesc sa-si impuna ideile.
  •  Fiecare fiinta umana este unica, avand propriile-i calitati, instincte, forme de placere, modalitati de cautare a aventurii. Dar societatea sfarseste prin a-si impune un mod colectiv de-a actiona si oamenii nu mai stau sa se intrebe de ce trebuie sa se comporte astfel. Accepta pur si simplu…
  •  Marea nebunie a barbatului si a femeii tocmai asta e: dragostea.
  • Constiinta mortii ne anima sa traim mai mult.
  • etc.[daca ar fi sa pun toate citatele ce mi-au ramas in minte as scrie toata cartea si vreau sa ramaneti curiose/i pentru a citi cartea]
Tin sa multumesc foarte mult sponsorului oficial al blogului:Libraria online Libris,iar cartea o veti gasi AICI

6 comments:

  1. Foarte frumoasa recenzia ta, Lari. Eu nu am citit cartea, dar o sa o trec pe lista mea. M-au inspirat citatele pe care le-ai extras din carte, mi-au dat de gandit. Ai dreptate, Paulo Coelho este un scriitor nemaipomenit. Asta am descoperit-o in fiecare dintre scrierile sale de pana acum. Iti doresc spor la citit in continuare. Pupici.

    ReplyDelete
  2. Superba cartea,am citit-o acum ceva timp si e cu siguranta una din preferatele mele.
    Am o intrebare legata de carti:Banuiesc ca ele raman la tine dupa ce le primesti de la librarie,nu?

    ReplyDelete
  3. pare interesant dar nu cred ca o voi cumpara

    ReplyDelete
  4. o carte care m-a impresionat si pe mine, coelho este uunul din preferatii mei

    ReplyDelete
  5. Se vede ca ai pus foarte mult suflet in recenzie. Ti-a iesit foarte bine :*
    Deci chiar vreau cartea asta :))

    ReplyDelete
  6. Filmul este foarte dragut dar are si parti mai erotice..

    ReplyDelete

Un gand,o idee...