Tuesday, August 4, 2015

Doctor Sleep - Stephen King [recenzie]

Doamne de când nu am mai scris o recenzie. Cred că a trecut un secol. Defapt am rărit şi cărţile deoarece am fost ultimul an de facultate iar licenţa mi-a mâncat tot timpul liber. Dar încă din ultimile săptămâni de şcoală, începusem să mă relaxez cu Doctor Sleep de Stephen King. Am lăsat-o cu gândul că o voi termina după ce voi termina şi cu licenţa de tot. Aşa am şi făcut. Acum că mi-am luat o piatră de pe inimă şi sunt licenţiată cu titlul de inginer Photobucketmi-am terminat cartea şi m-am gândit să vă povestesc şi vouă despre ea. După cum ştiţi ador stilul lui King şi când prind o carte de-a lui o citesc pe nerăsuflate. Aşa am făcut şi cu Doctor Sleep. 
Doctor Sleep.jpgÎn carte ne este prezentat încă de la început Dan Torrance, un beţiv notoriu ce nu îşi găseşte locul nicăieri şi care are un dar aparte, strălucire, aşa cum o numeşte bucătarul hotelului unde locuia cu părinţi lui când era mic. Când am citit despre ce e vorba în carte, nu am stat pe gânduri şi am citit-o însă fără să mă gândesc că ar fi legată de o alta. Ei bine, Dan este micul Danny Torrance din The Shining iar hotelul ce i-a adus sfârsitul tatălui său Jack Torrance este Overlook din Colorado. Da, aţi auzit bine tatal lui Dan este însuşi Jack, scriitorul dus un pic, bine un pic mai mult cu pluta din The Shining. Dar acest lucru l-am aflat după ce am terminat cartea dar nu am regretat că am citit-o pentru că doar se aminteşte de trecutul lui Dan, nu este o legătură foarte mare, nu sunt lucruri care să te trimită în cealaltă carte. Desigur mi-am promis că voi pune mâna şi pe The Shining să aflu despre trecutul lui Danny.Photobucket
Cum spuneam personajul central în carte este Dan, cel care obişnuia să lucreze ca îngrijitor la azilurile de bătrâni dar era dat afară mult prea repede din pricina viciului lui, băutura. Numele de Doctorul Somn Photobucket, Dan l-a primit datorită ajutorul pe care îl dă celor care trec dincolo. În principiu cartea se împarte pe două planuri. Unul în care Dan încearcă să îşi depăsească şi să îşi învingă demonii trecutului şi să scape de blestemul alcoolului care pare moştenit de la tatăl său şi salvarea unei fetiţe din ghearele unui clan ce se hrăneste cu abur- strălucirea copiilor. Luptând cot la cot fata-Abra- si Dan vor reuşi oare să distrugă clanul Legitim?
King îşi păstrază stilul clasic de narat, unele chestii la început nu au avut nici un sens în carte. Adică mi s-a părut că i-ar da importanţă apoi a renunţat la idee. Ce mi-a plăcut însă, aici o parte amuzantă a cărţii au fost numele alese pentru Clanul Legitim, acum nu ştiu numele originale din engleză însă cele traduse în română au fost pe de parte tare amuzante Photobucket. Ultima parte din carte m-a ţinut cu sufletul la gură şi nu am lăsat în ziua aia cartea din mână până nu mi-au luat rămas bun e la Dan şi de la Abra. Şi sincer aş vrea să văd şi un filmul adaptat după carte, spre ruşinea mea nici măcar filmul The Shining nu l-am văzut dar acum m-am convins să citesc întai cartea apoi voi vedea şi filmul. Vă tentează să intraţi în universul plin de suspans al lui Stephen King? V-am făcut curioşi să aflaţi prin ce peripeţii vor trece cei doi?

No comments:

Post a Comment

Un gand,o idee...