Thursday, April 17, 2014

Recenzie Relaţii Exuale

Relatii exuale de Michel Birbaek,o carte care mi-a dat lumea peste cap, care s-a terminat într-un mare fel şi care m-a lăsat cu gura căscată. Şi nu, nu e "ratat" un "S", dacă la asta vă gândiţi. O carte plină de umor şi bună dispoziţie, care ne învaţă cum să tratăm desparţirea de orice fel.
Autorul redă povestea unui cuplu care este împreună de 7 ani, însă nici pomeneală să se termine cu o căsătorie. Să mai pun paie pe foc şi să spun că Lasse şi Tess nu mai făceau sex, deja vă puneţi întrebarea în minte dacă sigur nu lipseste un "S" în titlu.
http://static.elefant.ro/images/19/68619/relatii-exuale_1_fullsize.jpgLasse şi Tess sunt un cuplu care stă în Danemarca, se iubesc dar relaţia scârâie şi scârţâie atât de grav încât nu pot concepe nici unul că relaţia să se petreacă la o distranţă destul de mare. Tess primeşte un job bine plătit tocmai în China, iar pentru Lasse, un comediant care cam stă pe banca de rezervă a comediei, nu îi cade atât de bine. Deşi iubirea este mare, nu pot lăsa o distanţă atât de mare între ei.
În toată cartea se urmăreşte traseul relaţiei lor, încercările pe care le fac amândoi să resusciteze intimitatea, să încerce să se vadă ca ceea ce sunt, iubiţi şi nu prieteni.
Lasse este un tip care îşi iubeşte meseria, ştie că altceva nu ar putea să facă atât de bine, dar la rândul ei Tess nu e pregătită să renunţe la slujba pentru care şi-a pierdut viaţa sexuală în decursul a catorva ani. În mintea lui Lasse încoltesc îndoieli că l-ar înşela dar este destul de deştept să taie de la rădăcină aceste gânduri care îl otrăvesc.
Relaţia parcă începe să se reseteze în momentul în care tatăl lui Lasse le spune că este pe moarte şi nimic nu se mai poate face. Amândoi atunci parcă se trezesc din visare şi speră într-o împăcare. Pe patul de moarte tatal lui Lasse are o ultima dorinţă, ca el să o ceara pe Tess în căsătorie. O dorinţă imposibil de realizat din păcate.
Cartea ne învaţă cum să privim despărţirile de orice natură, fie ea de parinţi, iubit, de vechea viaţă. O carte în care relaţia celor doi te ţine cu sufletul la gură şi aştepţi să o termini pentru a vedea finalul poveştii de dragoste între cei doi. Însă prefer să descoperiţi singuri finalul acestei carţi minunate, am primit-o de ceva timp, am început-o, lăsat-o şi iar început-o. Am avut de învăţat din ea, că indiferent pe cine pierdem în viaţă, fiecare lovitură ne va da o lecţie pe care să o ţinem minte şi să o aplicăm pentru restul vietii. • "...când te-a luat la inima, trebuie s-o împuşti ca să te scoată de acolo"
 •  "Simt libertatea în mine, dar a trecut rapid"
 • "Oraş. O colecţie de destine, şi fiecare trebuie să şi-l făurească pe al său..."
 • "Trebuie să fac faţă. Dar cum naibii să înoţi când ţi se sparge un val uriaş în cap şi te ameţeşte. Mai întâi, trebuie să ieşi la suprafaţă şi să tragi aer în piept. Dar unde e sus?"
 • "O simt de parcă ar fi rugămintea unui copil care vrea să audă că totul va fi iarăşi bine. Dar n-o să fie totul bine. Niciodată nu s-a întâmplat aşa ceva. Cu atât mai recunoscători ar trebui să fim pentru lucrurile care au mers bine." 
 • "Privirile se aţintesc asupra ei. Dispare. Din ochii, din gând? Dimpotrivă." 
 • "Eu doar stau întins şi toată lumea îmi aduce ce vreau. Iisuse, dacă ştiam asta, muream mai de mult"
 • "În arta de a-ţi face viaţa un dar, conştientizarea faptului că corpul ne alimentează tot timpul, automat, cu aer, trebuie să fie un soi de nirvana."
 • "- Când e iubire, se gaşeste mereu o soluţie. Fă-i curte, fă-i complimente, dă-i speranţe şi-apoi cere-o în căsătorie."
 • " Nu ne-am desparţit ca oamenii. Doar am făcut un update situaţiei."
 • "Avem un hardware super, doar partea de software e cam învechită. Anumite programe trebuie actualizate"
 • "Aşa e viaţa. Yin şi Yang. Iubire şi despărţire. Câştig şi pierdere"
 • "Clipa în care o relaţie încetează la fel de frumos pe cât merită. Conştient. Între prieteni. Şi multă iubire. Aşa mi-aş dori să-mi închei viaţa , într-o zi."
 • "Acolo, chiar acolo. dincolo de nori, străluceşte soarele."

2 comments:

 1. am citit romanul cu vreo doi ani în urmă, foarte uşor de parcurs, fără artificii stilistice, dar mi-a plăcut foarte mult. a rămas una dintre cărţile de suflet şi l-am îndrăgit pe Lasse, ca pe un prieten drag.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Eu mă aşteptam la alt final, unul fericit din punctul nostru de vedere, însă finalul m-a lăsat mască, deşi din anumi unghi unul trist, parcă am gustat şi eu bucuria lor. Dragostea are căi nebănuite. A devenit cartea meade suflet, iar Lasse mi-a devenit un prieten bun.

   Delete

Un gand,o idee...