Elegantine ne propune sa cugetam asupra intrebarii daca arta este un lux sau luxul o arta. Eu m-as axa pe prima ipoteza si anume arta este un lux. Si la propriu si la figurat.
In primul rand, in perioada in care traim totul costa, astfel si arta costa. Arta a devenit una din cele mai luxoase domenii in care daca nu te tine buzunarul nu prea ai ce cauta. Nu orice kitsch este o arta, asta o stim de la Adam si Eva.
Obiectele de arta au devenit un lux pentru oamenii de rand, abia permitandu-si sa isi cumpere cateva obiecte casnice necesare, daramite un tablou pictat de un pictor consactrat. Pana si pictorii mai putini cunoscuti au ridicat tariful, pentru ca din pacate, in zilele noastre, artistii, maestrii artei daca ar vrea sa scoata bani doar din asta ar fi muritori de foame. De aici si preturile crescute. Luxul a inceput sa patroneze arta si asta o vedem noi oameni de rand ce ne-am dorii sa detinem un tablou frumos in sufragerie si sa fim mandri de el cand primim musafiri. Insa, bugetul nu ne lasa sa ne rasfatam in acest mod asa ca putem doar spera ca vor reveni timpurile cand arta va fi un lux doar la figurat.
Luxul poate sa aiba si o conotatie diferita, aceea ca nu trebuie sa avem bani pentru a trai o viata luxoasa. Da, m-ati auzit bine. O viata luxoasa poate sa fie si putin costisitoare, alcatuita din oameni valorosi, din principii solide si dintr-un stil de viata echilibrat. Aia poate fi considerata chiar cea mai luxoasa viata. Luxul nu mereu trebuie asociat cu banii. Asta ar insemna ca judecam doar dupa aparente, iar in ziua de azi sa vedem esenta lucrurilor a devenit din ce in ce mai greu.
Revenind la intrebarea ce ne framanta, poate fi oare o arta luxul? Putem transforma o luxoasa piesa vestimentara intr-o arta? Desigur. Putem face asta, acum, in momentul asta toti suntem artisti la origine, putem modela luxul in asa fel incat sa reprezinte o arta. O arta unica, ce imbina elemente personale cu particule si molecule din fiecare persoana cu care ne-am intalnit. Noi devenim, ne transformam intr-o opera de arta ce vrea a se arata lumii intregi. Ne permitem luxul sa deschidem o galerie a sufletului in care picturile infatisate sunt amintirile cele mai pretioase din zilele noastre senine. Oameni vin si pleaca insa fiecare isi lasa amprenta. Avem posibiliatatea ca sa ne exploram abisurile si sa scoatem arta din noi si sa o ducem la un nou nivel, cel al luxului.
Luxul este lupul de la usa, iar colţii sai sunt frivolitatea si vanitatea generate de succes. Cand artistul invata asta, stie unde se aflaf pericolul.
Articol scris pentru Spring SuperBlog 2013
No comments:
Post a Comment
Un gand,o idee...